Turing Testi
Turing Testi’nden ilk defa Alan Turing’in 1950 yılında yayınladığı “Computing Machinery and Intelligence” makalesinde bahsedilmiştir. Test basitçe bir makinenin insandan ayırt edilip edilemeyeceğini ölçer.
Turing Testi için 3 kişiye ihtiyaç vardır. Bir kişi sorgulayıcı (insan), bir makine ve bir de diğer insan. Sorgulayıcı bir odada tek başına bulunur, makine ve diğer insan ise birlikte başka bir odada bulunur. Sorgulayıcı sorular sorar, makine ve diğer insan ise bu sorulara klavye aracılığıyla cevap verir bu sayede sorgulayıcı sesinden veya görüntüsünden makineyi ve insanı tanıyamaz. Bu süreçte sorgulayıcı kimin insan, kimin makine olduğunu anlamaya çalışır. Eğer makine sorgulayıcıyı insan olduğuna inandırabilirse testi geçer. Yani makine insan benzeri düşünme yeteneğine sahiptir.
Turing Testi’nin Eksileri
- Turing Testi makinenin zekası veya bilinci yerine insan benzeri davranışlarına odaklanır ve makine insanı taklit ederek testi geçebilir.
- Test dili temel alır ve farklı zeka türlerini yok sayar. Bu nedenle sadece dil aracılığıyla iletişim kurabilen makineler dili kullanabilme yeteneğine göre değerlendirilir.
- Testin sonucu tamamen sorgulayıcıya bağlıdır ve sorgulayıcı bir insan olduğundan öznel bir karara varır.

Bir gün kadınlar bilgisayarlarını parkta yürüyüşe çıkaracaklar ve birbirlerine, “Küçük bilgisayarım bu sabah çok komik bir şey söyledi” diyecekler.
Alan Turing
Alternatif Testler
Turing Testi’nin bazı eksiklikleri olması nedeniyle, yapay zekanın yeteneklerini ölçmek için farklı yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Ters Turing Testi: Turing Testi’nin rollerini değiştiren bir yaklaşımdır. İki şekilde uygulanabilir:
- Birincisi insan bir makine gibi davranmaya çalışır ve karşısındaki makine bunu tespit etmeye çalışır.
- İkincisi ise bir insan bir makineyi makine olmadığına ikna etmeye çalışır.
- Toplam Turing Testi: Turing Testi’nin genişletilmiş bir versiyonudur. Makine sadece yazılı şekilde değil fiziksel dünyada da insan gibi davranabilmelidir. Makinenin görme, işitme, dokunma gibi duyuları algılayabilmesi ve bunlara uygun tepkiler verebilmesi gerekir.
- Lovelace Testi: Makinenin yaratıcılık yeteneğini ölçer. (şiir, hikaye, resim gibi sanat yaratması gerekir.)
- Çin Odası Argümanı: John Searle’ün düşünce deneyidir. “Bir makine anlamını bilmediği sembollerle insan gibi davranabilir mi?” sorusunu inceler. Makinenin anlamını bilmediği sembollerle insan gibi davranabileceğini ancak bunun gerçek bir anlayış anlamına gelmeyebileceğini savunur.
Turing Testi Geçildi Mi?
Evet, Turing Testi ilk defa 2014 yılında Reading Üniversitesi’nde Eugene Goostman adlı bir yapay zeka tarafından geçildi. Vladimir Veselov ve Eugene Demchenko tarafından geliştirilen yapay zeka 13 yaşındaki Ukraynalı bir çocuk gibi davranıyor. Yapay zeka test sonucunda %30 üzerinde oy alırsa testi geçmiş sayılıyor ve Eugene Goostman ise %33 oranında oy alarak sorgulayıcıları 13 yaşında bir erkek çocuk olduğuna ikna etti.
İlk yorumu siz yapın